Denumire: Jasminum Officinale, familia Oleaceae
Originară din Himalaya, iasomia a fost aclimatizată în Spania în secolul al XVI-lea de către mauri. A avut nevoie de un secol pentru a cuceri bazinul mediteranean. Se cunosc mai multe specii cu denumirea de “iasomie”, dar numai două sunt preponderente: iasomia cu flori mari (Jasminum Grandiflorum), ce provine din Maroc, și iasomia din Peninsula Arabă (Jasminum Sambac).
Compușii activi ai plantei de iasomie sunt: secoiridoidele (sambacozide), polifenolii (flavone) și esența pură de iasomie (metil-iasmonat, iasmon).
Atât esența cât și uleiul esential concentrează la extrem parfumul plantei de iasomie. Diferența este legată de procesul de extragere al moleculelor odorante. Uleiul esential este obținut prin distilare cu vapori de apă - amestecul parfumat obținut se separă în doua faze: jos o apă florală (hidrolat) și uleiul esențial deasupra.
Proprietăți și utilizare
Florile albe de iasomie , cu parfumul lor încântător, sunt renumite pentru virtuțile afrodisiace, tonice si de restabilire a echilibrului nervos. În India și Peninsula Arabă această “regină a florilor” este utilizată pentru a calma stările de neliniște, a ameliora stările de proastă dispoziție și a readuce încrederea de sine. În medicina ayurvedică (una dintre cele mai vechi tipuri de terapie holistică care promovează îmbunătățirea sănătații și stării de bine), iasomia este folosită pentru a trata tulburările depresive, insomnia, tusea și afecțiunile respiratorii, în timp ce frunzele plantei sunt benefice în îngrijirea bolilor de piele, ulcerelor și plăgilor.
Extractele și esențele de iasomie sunt antioxidante și antibacteriene și acționează contra speciilor de stafilococi și salmonella, fiind și un adjuvant complex în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, obezitații și bolilor neurologice degenerative. În plus, florile conțin oleuropeină, un compus antiviral activ împotriva virusului hepatitei B. Proprietatea antimicrobiana a extractelor și esențelor de iasomie este, de asemenea, dovedită științific.
În cosmetice se utilizează preponderent uleiul esențial de iasomie pentru parfumul elegant și odihnitor. Dar beneficiile acestuia asupra pielii îl fac un ingredient deloc de neglijat în compozițiile antioxidante, regenerante, antiacneice, antirid și revitalizante. Produsele cosmetice cu iasomie sunt recomandate mai ales pentru tenul matur, supus factorilor de stres interni și externi.
Știați că
Esența de iasomie este un produs foarte scump, fiind nevoie de circa un kilogram de flori (mai multe mii de inflorescențe) pentru a obține un gram de parfum?
Florile de iasomie trebuie culese seara, deoarece atunci parfumul este cel mai puternic?
În China iasomia este utilizată în bucătarie la aromatizarea ceaiului și a orezului?
Una dintre delicatesele franțuzești este siropul de iasomie?
Produsele Ferae Naturae cu ulei esențial de iasomie le găsiți aici.
Dacă aveți întrebări despre cosmeticele comandate din shopul Ferae Naturae, ne puteți contacta prin formularul de contact, pe contul de Facebook sau Instagram.