Grâul: Proprietăți și beneficii

Denumire: Grâu - genul Triticum, familia gramineelor (Poaceae) 

Grâul este o planta anuală din familia gramineelor, originară din Asia de sud-vest. Este cea mai răspândită cereală, se cultivă pe toate continentele și împreună cu derivatele sale face parte din alimentația curentă a oamenilor din întreaga lume. Se presupune ca acesta a fost prima cereală cultivată de oameni.

Grâu este un termen generic care desemnează mai multe specii aparținând genului Triticum, de exemplu grâu dur (Triticum durum - cu un conținut mare de gluten), grâu moale sau spelta (cultivat pe scară restrânsă) sau grâu comun (Triticum aestivum - specia cea mai cultivată în lume). Bobul de grâu este constituit în cea mai mare parte din glucide, proteine, lipide, celuloză, substanțe minerale și vitamine.


Proprietăți și utilizare

Grâul este folosit mai ales în industria de panificație dar și ca plantă medicinală, având calități mineralizante, tonice, diuretice și antiinflamatorii.

Germenii de grau, presati la rece, ofera un ulei vegetal cu proprietăți foarte interesante din punct de vedere cosmetic. Uleiul din germeni de grâu este un ulei foarte bogat în Omega 6, dar și în carotenoide și vitaminele E și K, protejează și hrănește epiderma, previne îmbătrânirea, sporeste fermitatea, tonusul si elasticitatea pielii. Are rol restructurant, prin formarea de noi celule și repararea epidermei. De asemenea, este un remediu bun pentru buzele și mâinile uscate și crăpate.

Deoarece este un ulei gras cu absorbție lentă se recomandă folosirea uleiului din germeni de grâu în amestec cu alte tipuri de ulei vegetal cu rol în îngrijirea pielii (ulei de Jojoba, ulei de lavandă, ulei de argan etc).

Uleiul din germeni de grâu se remarcă și ca ingredient în formularea de creme, seruri, unturi de corp, balsamuri de buze, în timp ce alături de uleiuri esențiale funcționează perfect ca baza pentru masaj.

 

Știați că...

Grâul este cultivat într-o oarecare măsură pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii?

China produce mai mult grâu decât orice altă țară, urmată de India, Rusia și Statele Unite?

Consumul de produse din grâu integral protejează inima datorită antioxidanților conținuți de bobul de grâu?

Pâinea este probabil singurul aliment pe care îl consumă oamenii din toate rasele, culturile și religiile și este un semn universal al păcii?


Produsele Ferae Naturae cu ulei din germeni de grâu le găsiți aici.

Dacă aveți întrebări despre cosmeticele comandate din shopul Ferae Naturae, ne puteți contacta prin formularul de contact, pe contul de Facebook sau Instagram.