Glicerol – Ingredient cosmetic (INCI)
Denumire uzuală: Glicerină
Proprietăți și utilizare:
Glicerina a fost descoperită în anul 1780 de către C.W.Scheele, un farmacist și biochimist din Pomeria Suedeză (actual teritoriu german), după ce a analizat rezidurile rămase în urma saponificării grăsimilor.
Aceasta este o substanță lichidă, relativ vâscoasă, cu densitatea mai mare decât a apei, incoloră, cu gust dulce și fără miros. Este ușor solubilă în apă și în alcool etilic, având atât un punct de ardere cât și unul de îngheț extrem de ridicat. Aceasta este un bun solvent, multe substanțe se dizolvă în glicerină mai bine decât se dizolvă în apă sau alcool. Fiind un compus organic este adesea folosită în realizarea săpunurilor sau produselor farmaceutice, fiind un agent hidratant regăsit în nenumărate produse cosmetice de îngrijire și igienă a pielii și părului.
Glicerina este un umectant, ceea ce înseamnă că atrage hidratarea în piele și dispune de proprietăți higroscopice, adică poate absorbi apa din aer. Tratează problemele de uscăciune ale pielii prin absorbția propriei greutăți în apă pe parcursul a câteva zile, lăsând pielea hidratată și plăcută la atingere. Facilitează reținerea apei în țesutul cutanat, este emolientă și catifelantă, protejează părul de deshidratare.
Știați că,
Datorită gustului dulceag, glicerina este utilizată în producția de băuturi alcoolice?
Fiind un solvent extraordinar de bun, glicerina este folosită foarte mult în gemoterapie, fitoterapie și homeopatie?
Datorită proprietăților antimicrobiene și antivirale, glicerina este indicată pentru tratarea rănilor și arsurilor?
Într-un studiu medical s-a dovedit că injectarea subcutanată a glicerinei poate inhiba în mod artificial diabetul? (Influența glicerinei asupra ficatului – W.B. Ransom; Trinity College – Cambridge)
Produsele din magazinul Ferae Naturae cu un conținut ridicat de glicerină le puteți găsi aici: