Trandafirii. Inconfundabila splendoare din grădini și parcuri sau în sălbăticia dealurilor. Varietatea culorilor și întreținerea ușoară au făcut ca această plantă să fie una dintre cele mai cultivate din lume.
Trandafirul are o istorie de mai mult de 35 milioane de ani. Da, ați citit bine. Și există peste 300 de specii și mai mult de 10.000 de hibrizi. Zonele propice dezvoltării trandafirului sunt în toată emisfera nordică, cuprinzând și Mexicul sau Africa de Nord. Prima cultivare domestică a trandafirului este atestată acum 5.000 de ani în China. În timpul Imperiul Roman, în sudul Romei au apărut primele grădini publice cu trandafiri cultivați din butași aduși din Orientul Mijlociu. De aici vine și denumirea celui mai întâlnit hibrid de trandafiri, Rosa Damascena – Trandafirul de Damasc, o combinație între Rosa Gallica (prima specie întâlnită în Europa) și Rosa Moschata (vestul munților Himalaya).
În Bulgaria, Rosa Damascena a fost adusă de către un negustor turc în secolul 17, iar de atunci a cunoscut o extindere extraordinară în această țară. De aceea, Bulgaria se numește Țara Trandafirilor și este cel mai mare producător de ulei de trandafiri din lume.
Celebra Vale a Trandafirilor din Bulgaria se întinde pe kilometri pătrați la sud de muții Balcani, iar această zonă a obținut în 2014 Indicația Geografică Protejată din partea Comisiei Europene (adică produsele sunt obținute prin metode tradiționale din materie primă cultivată doar aici).
De-a lungul istoriei, trandafirulului i-au fost date diferite întrebuințări, pe lângă aspectul estetic din grădini și parcuri. De exemplu, romanii foloseau petalele de trandafiri pe post de confetti la toate sărbătorile cu public. Din flori se pot prepara siropuri, gemuri, mai multe soiuri de vin, miere, ceaiuri, chiar și supă, iar apa de trandafiri se poate încorpora în diferite dulciuri și jeleuri. Beneficiul principal al acestei plante este conținutul ridicat de vitamine și săruri minerale, de aceea uleiul și apa de trandafiri sunt folosite preponderent în fabricarea cosmeticelor.
Iar dacă vreți să citiți mai multe despre beneficiile produselor cosmetice cu trandafiri găsiți descrierile aici:
https://feraenaturae.com/catalog~pg2?q=trandafir