În fiecare an, la începutul lunii mai ne îmbie un miros parfumat de liliac. Și nu cred că există cineva căruia să nu-i placă liliacul.
Dacă nu știați, vă povestesc eu în câteva cuvinte istoria lui. Cea mai răspândită specie de liliac este Syringa Vulgaris și face parte din familia Oleaceelor. Da, ați înțeles bine, din familia măslinului.
Liliacul își are originile în Peninsula Balcanică și era plantat predominant în grădinile Imperiului Otoman. Se spune că la jumătatea secolului al șaisprezecelea un mare ambasador roman i-a trimis câteva crengi de liliac lui Carolus Clusius, pionier botanist și horticultor din nordul Franței. Iar de aici s-a răspândit în toată Europa și America de Nord. Și totuși au trebuit să treacă mai bine de 100 de ani până a fost atestat documentar prima dată în Species Plantarum (1753) a lui Carl Linnaeus, cel care a inventat nomenclatorul organismelor, iar liliacului i-a atribuit epitetul de vulgaris, adică comun sau obișnuit.
Între timp, se deosebesc 153 de feluri de liliac din această specie în funcție de cum a fost replantat sau cum s-au format butașii. În România, de obicei, facem doar câteva diferențe: cel alb, câteva nuanțe diferite de mov și cel cu floare bătută. Nu cred că atunci când vedem liliacul înflorit și îi simțim parfumul mai vrem să știm de care fel este.
Totuși, să nu uităm că Syringa Vulgaris – Liliacul este printre puținele plante și pom, și floare.
Iar dacă vreți să aveți parte de o sesiune completă de răsfăț, produsele noastre cu liliac le puteți găsi aici: