Povestea lavandei

Povestea lavandei

Cine nu s-a pierdut într-un câmp de lavandă și nu i-a inspirat parfumul nu va înțelege puterea naturii de a-și concentra minunea într-o singură petală de floare mov.

Lavanda este atestată în documente istorice de acum câteva mii de ani, nativă pe malurile Meditarenei. Însă cele 47 de specii sunt acum răspândite în toată lumea, fiind un arbust care se adaptează foarte repede la condițiile mediului înconjurător. Chiar dacă nu ne putem compara cu alte țări europene, am început cu pași mici, dar siguri, și cultivarea lavandei în România.  

Deși grecii și egiptenii foloseau deja lavanda în anumite ritualuri, de la cele religioase până la cele amoroase, denumirea vine de la romani, care o foloseau la băi. Lavare în limba latină înseamnă a spăla. Și asta, deoarece romanii înțeleseseră la acea vreme, că această floare nu doar miroase frumos, ci are și proprietăți antiseptice.

Botanistul englez, John Parkinson (sec. XVI), scria că lavanda este bună în special pentru toate rănile și tristețile capului și ale creierului, iar regele Charles VI al Franței insista ca în pernele lui să fie flori de lavandă pentru a dormi mai bine. De asemenea, în medicina tradițională asiatică, lavanda se folosea pentru efectul de relaxare și de regăsire a a zenului, prin inducerea senzației de relaxare în minte și în corp.

Dar, în istoria recentă a devenit cunoscută pentru proprietățile ei asupra pielii atunci când renumitul chimist francez R.M. Gattefosse și-a ars din întâmplare pielea de pe mână. Se întâmpla pe la 1930, și, neavând altceva la îndemână, a pus pe rană ulei de lavandă. A fost atât de impresionat de proprietățile de vindecare rapidă, încât a scris primul studiu oficial despre aromaterapie (Aromaterapia: Uleiurile Esențiale, Hormoni Vegetali). Iar doctorii în al Doilea Război Mondial chiar foloseau lavanda pentru a vindeca rănile mai repede.

În prezent, este dovedit că lavanda se numără printre plantele cu cele mai deosebite beneficii: induce somnul, îmbunătățește memoria, are efect relaxant, este calmant împotriva durerilor, are proprietăți antiseptice și de vindecare a epidermei, este un repelent foarte bun împotriva insectelor. Deoarece conține polifenoli, flavonoide, linalool, acetat de linalil, cineol, camfor, arome volatile. De aceea uleiul și apa de lavandă sunt folosite tot mai mult în fabricarea cosmeticelor.

Iar dacă vreți să citiți mai multe despre beneficiile produselor cosmetice cu lavandă găsiți descrierile aici:

https://feraenaturae.com/catalog?q=lavanda

Sursa foto: Facebook Group – Seen in Bulgaria

Taguri: